Gass på vintercamping

Vinter og camping hører sammen like mye som sommer og camping. Men du får noen ekstra utfordringer. Det er viktig å høre på andre som har gjort dette før, men ikke lytt blindt på dem som hevder å kunne mest. Dette gjelder for eksempel om gassflasker.


IMG_0032gass-3Hvis du kommer til å bruke vogna kun stasjonært, er det ingen god grunn til å betale de ekstra hundrelappene for å få komposittflasker til gassen. 

Når gassen skal ut fra beholderne, må det være nok  trykk til at du får gassen ut. Gassen du har på beholderne dine er presset inn ved ved hjelp av trykk. Skal gasse ut, må det være trykk som presser den ut når ventilen åpnes. Propan er intet unntak, det er en sammenheng mellom trykk, volum og temperatur. 

Stålflasker holder angivelig bedre på varmen og skal være bedre på vinteren. Finner du ikke noen fordeler med kompositt, er det liten grunn til å bruke dem. Veldig mange hevder at kompositt ikke er mulig å bruke på vinteren.

Det er faktisk ikke riktig. Jeg har ikke noen vitenskapelig belegg for dette, men jeg har gjennom seks vintere benyttet gass på kompositt uten problem. Det kaldeste har vært ned til -22 grader og jeg har tømt flasken.  Når jeg har fylt ny gass, har jeg fått beskjed om at det ikke er mulig å tømme flaskene på vinterestid. Da jeg kom igjen tredje gangen og han gjentok det samme, klarte jeg ikke la være å svare:

" Beklager, det visste jeg ikke", da jeg leverte ham den helt tomme beholderen.

Vinterelvgass-1Hva du likevel skal være klar over, er at når det blir skikkelig kaldt, kan du få redusert effekt. Rett og slett at du ikke får like mye varme i brenneren som du er vant med.

Effekten vil trolig også være best når du har mye gass i flasken. Når det er på det kaldeste og jeg supplerer med gass til varme i vogna, pleier jeg å bytte flasker når de har kommet ned mot rundt kvart tank. Resten av gassen bruker jeg da inne i forteltet fordi jeg der ikke trenger kontinuerlig drift.

Kompositt har mange store fordeler,blant annet at de er lettere enn stål. I forhold til aluminium er de bare litt lettere. En annen stor fordel er at du kan se inn i dem hvor mye gass som er igjen. Ser du det ikke på dagen, venter du til det er litt mørkere og bruker en lommelykt.

Skal du bruke vogna i noe særlig kaldere enn 20 grader, kan det være lurt å bruke metallflasker så er du på den sikre siden. Noen vogner, som Bjølseth, har oppvarmet gasskasse hvilket vil bøte en del på dette fenomenet.