Wien

Reis med trikk og bane

Det beste rådet du kan få når du skal reise med offentlige transportmidler i en by som Wien - og for den saken skyld alle andre byer - er å finne et oversiktskart over banene. Det er enkelt!Det første du gjør, er rett og slett å se etter en "U", eller om du dumper bort i en av de flere større stasjonene i sentrum av byen. Finn det lille kartet og få mye mer ut av ferien.I Wien kommer du langt med trikk eller buss alene, men aller best kommer du deg til de ulike stedene om du kan kombinere disse med U-bahn eventuelt også S-bahn. Alt er lekende lett, bare du lærer deg de minste prinsippene. Og har du lært det i Wien, kan du gjøre det tilnærmet likt i London, München eller stort sett hvor du skulle finne på å reise.

Opplysningene her er basert på vår siste tur som var i 2009, derfor kan det ha endret seg hva slags rabattkort som finnes.  Men skal du være der i bare et par dager, er det mest sannsynlig at det er et klippekort du trenger. Det kjøper du i automatene på en U-stasjon. Sannsynligvis har de fremdeles sju-dagers kort, det tjener du inn om du skal være der i fire-fem dager. Da kan du stemple en gang og reise bekymringsløst rundt resten av ferien.  Det er det samme kortet du bruker til alle transportmidlene, men husk om du bor utenfor selve byen - så må du betale tillegg.


Trikk og buss fungerer akkurat som de gjør hjemme. Du har en knapp å trykke på for å fortelle når du skal av.  I alle fall på trikken vil det være tavle som forteller hva neste stasjon heter. Og kommer du feil, så går det sikkert trikk den andre veien også.


U-bahn er trygt å reise med. Naturligvis må du alltid under jorda, og noen av stasjonene er riktig store. Ikke stress, rekker du ikke det neste banesettet, vil det gå et nytt om bare få minutter. Stresser du er det rett og slett kun bortkastet tid.

Skal du litt lenger enn bare noen få stans, kan det være ålreit å kjøre S-banen. Det går fortere.

Kan du lære deg Stephansplatz, så har du kommet langt. Dette er holdeplassen for deg om du skal midt i byen til Kärnterstrasse som er handlegate nummer en for turistene.