Er dette en gal manns verk?

I drømme kunne du neppe ha drømt disse drømmene. Virkeligheten overgår fantasien. Schloss Linderhof er det minste slottet jeg noensinne har besøkt, men samtidig også det største. For å få forstå kong Ludwig, er dette kanskje den viktigste brikkene av de tre slottene hans.

Schloss Linderhof
Veien til slottet fra Füssen og Neuschwanstein er ikke lang. Faktisk bare rett over åskammen. Problemet er bare at åskammen er rett så høye fjell. Derimot er det en fin rundtur som ikke er mer enn 110 kilometer fra Füssen via Plansee (Østerrike) Linderhof- Ettal - Oberammergau og tilbake til Füssen.  Denne kjøreturen er verdt en dag alene, men i alle fall et besøk til Linderhof. Vi måtte tilbake et par år seinere fordi vi ikke visste at vi passerte pasjonspillbyen Oberammergau med noen millimetre. Turen langs Plansee i Østerrike er også flott. Vær oppmerksom på at dette er en relativt smal vei som snor seg langs Plansee. Den er ikke umulig å kjøre med campingvogn, men jeg vil ikke anbefale det om man ikke absolutt vil. Rett og slett fordi det er så mange som sykler langs veien,det er ille nok å passere dem med bil alene.

Tilbake til slottet. Dette begynte unge Ludwig på allerede i 1860-årene, samtidig med Neuwschwanstein. Til forskjell fra hans andre byggverk, dette slottet ble han  nesten ferdig med. Til og med bodde han i slottet i perioder.

Det unike med slottet er at det er bygd som et enmannsslott. Altså et slott for en mann. Han hadde ingen kone, ingen barn ( i alle fall ikke kjente) og ingen andre rundt seg. Derfor er slottet i to etasjer. I den øverste bodde han selv, i etasjen under holdt tjenerne til.

Ikke desto mindre er dette et prangende byggverk, nesten like absurd som det mer kjente på andre siden av fjellene. Hva som er ekstra verdt å legge merke til når en besøker dette slottet, er spisestuen. Her hadde han et gedigent bord - til seg selv. Fra bordet hadde han utsikt den veien som du ser på bilde 2 på denne siden.  Oppsatsen som maten ble plassert i, er av gull og er i dag (2009) anslått verdt 500.000 Euro.  Det er likevel ikke det spesielle. Ser du under teppet som bordet står på, hviler hele stasen på en plate som faktisk er heis. Her kunne tjenerne rett og slett fire ned hele bordet til første etasje, anrette maten og heise det opp igjen. Et liknende arrangement finnes i Herrenchiemsee. Noen vil ha det til at bordet alltid ble dekket på til fire, til tross for at han satt alene. Dette fordi han snakket med imaginære personer...

Rett på bort siden finnes soverommet. Jeg husker ikke i dag hvor stort dette er, men det er som en middels enebolig. Rommet ble i 1884 besluttet påbygd, hvilket ble en stor jobb som ikke ble ferdig før etter kongens død i 1886. Ferdigstilt måler slottet 30 x 27 meter. Soverommet ble stort, mye fordi han faktisk hadde konserter her - med seg selv som eneste publikum.  Ellers på slottet brukte han mye av sin tid til å lese. I følge historien om ham var han virkelig en stor lesehest. På den annen side, når du har et enormt hus midt i mellom ingenting, hva skal du finne på..?

Grotten

Kong Ludwig hadde mer, mye mer. En av hans kamerater var komponisten Richard Wagner. Dette forholdet var svært omdiskutert, fordi mange mente Wagner utnyttet sin kongelige venn. Ludwig selv synes å ha hatt nær uendelig glede av sine musikalske venn.