Bruk riktig strømkontakt

Når du tror du har gjort alt alt helt riktig, så får du deg et lite sjokk. I beste fall en aha-opplevelse. Nemlig om du ikke har en CEE-kontakt med deg på tur.

cee stikk 1cee stikk 2Selv opplevde jeg det den harde veien. Etter flere år helt uten noe som gikk på strøm, begynte vi med et lite kjøleskap. Det gikk bra helt til vi kom til Tyskland - men det er ingen selvfølge at det går bra i Danmark heller.

Du får dem i Norge og du får dem ofte på campingplasser, men som regel ikke når du trenger dem som aller mest. Kjøp deg en før du reiser, men jeg har ennå til gode å se den varianten som har en ledning i Norge. Aller best rustet vil du være om du har begge to.

cee stikk 4marinaHelt først. Årsaken til at slike overganger finnes, er fordi de er standardiserte i hele Europa. De har etterhvert også kommet til enkelte norske campingplasser også.

. Kontaktene med tre pinner er en norm de fleste land i Europa er blitt enig om. Unntaket er Frankrike, Sveits og Liechtenstein. Det er mulig det finnes flere også.  Sveits og Liechtenstein har like, det er smal kontakt. Der er markedet så smalt at du ganske visst får tak i en når du kommer fram. Jeg har ikke sett dem på de store camingbutikkene i Tyskland eller Østerrike. Baserer deg derfor på å få når du kommer fram.

For dansker som leser dette: Husk at i Norge bruker vi samme kontakt som i Tyskland og Østerrike, nemlig med jord på begge sider inne ikontakten - i tillegg til de to pinnene der har.

For norske: I Danmark er det vanlig med jord på en egen pinne midt i mellom de to strømførende.

Er alt så enkelt? Nei det er ikke det. For selv om du har riktig kontakt, kan du være sikker på at du ikke får den til å passe i strømboksen. Noen steder er det veldig trangt inne i boksene, slik at du ikke får igjen skapdøra når du har en stor overgang. Og baserer du deg på å ha en slik ledningstump med en kontakt i hver ende, kan du være helt sikker på at du kommer til en plass hvor det blir plent umulig med den store klumpen som kommer etter tredve centimeter.

munchen

absalonDerfor løser du det hele enkelt:  Du kjøper du stykker. Skal du nedover, venter du med å kjøpe til du har passert Danmark. Da får du begge typer for samme pris som du kjøper en for i Norge...

Som du ser på bildet med et skap med hengelåser inne i, er det myntinnkast. 50 eurocent per kWh i dette tilfelle - altså knapt fire kriner. Ikke akkurat rasende billig sett med norske øyne, men faktjsk blir det mye rimligere enn de faste summene på 50-60 kroner vi ser hjemme.

Mange steder har telleverk, andre steder bare låser inne kontakten din fordi de skal være sikker på at du betaler.

Husk at om du skal tidlig avgårde, planlegg og spør om du kan bli koblet løs tidlig. Hvis ikke riskerer du å bli værende til de i respesjonen får lyst til å stå opp.